19 листопада 2012 р.

Погляд краєм ока на Румунію

Спраглі Європи
Часом думаю про цей потяг до центральної Європи, що сидить в наших душах,серцях і головах. Східняків нестримно тягне до Львова, і фрази про бажання провести новий рік у Львові, я вже не кажу про Різдво, вже стали кліше… Я питаю себе, чи це просто естетичний потяг до гарного – архітектурних ландшафтів, вишуканих запахів сповнених туристами центрів цих центральноєвропейських міст? Чи це потяг до так званого цивілізованого світу, тобто насправді це бажання Європи, а оскільки Центральна Європа лежить (тут багато еротичних метафор) на шляху до Західної, то неминуче мусимо любити її. Адже Західна, дорожча і дальша, часто лишається недосяжною мрією, і доводиться вдовольнятися Центральною. 


Карпатське тіло Румунії
Румунія лежить у Центальній Європі  значно очевидніше, аніж Україна. Але в мене до поїздки туди не виникало цього асоціативного ряду Румунія – центральноєвропейськість. Це тому що ми дуже мало знаємо про Румунію. Козаки не дуже дивилися в той бік. Просто думаємо, що там злидні, як і в Україні, і що несправедливо їх прийняли до ЄС і ще подібні банальності. Але ж дві третини країни займають Карпати!!!Це неймовірна кількість гір, нам неможливо це уявити. Ми так пишаємося своїм відгризеним шматком східних Карпат, і яке етнічне різноманіття, і яка тут природа, і похід на Говерлу за 20 грн., а я собі не можу уявити, скільки всього помістилося в Карпатах румунських. Там одних лише варіацій гуцулів-лемків-бойків має бути три десятки!

Брашов Трансильванський
Одне з великих румунських міст, здається, геть не популярне в Україні, називається Брашов, і знаходиться у Трансильванії. Я потрапила туди на пів осіннього дня, тож розглядала мури, арки (в яких не лише сморід, а часом починається італія і софі лорен вибиває килимки на балконі), хідники...Намагалася побачити щось особливе в цьому так очевидно центральноєвропейському місті. Якому програє будь-яке українське місто, навіть найбільш центральноєвропейське! (якщо забути про сентименти й спогади, а глянути холодним тверезим оком на ті ж мури, хідники та арки).

Тіло міста Брашов






Я дивлюся на фото площі у старому місті N. Відгадати країну не так просто, не кажучи вже про місто. Всі ці ратуші та бруківки, реставровані бароко та сецесії … Польща? Чехія? Словаччина? Може, Словенія?
Румунія спаде на думку не першою, принаймні українцям. Нам у цій країні хочеться трешу і злиднів, химерних решток тоталітаризму. Циганів, зрештою. Де це все? У Бухаресті чи в Бая-Маре? Чи в містечку Гура-Гоморулуй, ближче до українського кордону?



І в якій це країні?


Попри все, фріки трапляються і у Брашові. Ця римська вовчиця - який бюст стояв тут до неї?Подібність міст поверхова. Занурюючись у деталі, помічаєш стадіон посеред старого імста - виглядає дивно, але разом з тим органічно. Вітрина сувенірної крамниці - Дракула поруч із писанками.Студентки Трансильванського університету, опудала ведмедів. Зітхаю з полегшенням, все в порядку, в цьому місті є не лише "чорна церква" та "найвужча вулиця Європи"! 


Універмаг

Студентки Трансильванського університету






Немає коментарів:

Дописати коментар