7 червня 2012 р.

Flea market / Блошиний ринок / Pchli targ


Блошиний ринок на задвірках Варшави найліпше шукати в гуглі як "рchli targ", я трохи помучилася, намагаючися знайти це за англійським варіантом. Це дільниця Нове Бемово, куди ходить, наприклад, 24 трамвай або ще якийсь, у польській столиці міський транспорт працює на зменшення стресу. Тобто їздить вчасно і часто. Ось цей сайт  допомагає до хвилини розрахувати час на дорогу та пересадки до будь-якого куточка міста. Наприклад, до зупинки Коло, де і розташований цей ринок секонд-хенду чи антикваріату, тут важко провести межу :)

Серце ринку оточене такими собі  точками продажу антикварних речей, від посуду до меблів.  Це зовнішнє коло, коло добробуту. Товар розкладений часто у наметах, продавці знають собі ціну і забороняють робити знімки. Я не могла погодитися на такі умови, бо приїхала на базар саме для того, аби роздивлятися і фотографувати, а не купувати. Мала дешевий, а значить, маленький та непомітний, фотоапарат і знімала на рівні стегон. 





Друге коло ринку - це джезви та матрьошки, годинники та самовари. Чути російську, закономірно.


 



Найцікавішим був центр, захищений всіма тими усміхненими чоловіками з вусами та кольоровим металом. Тут, у центрі, на капотах чи у багажниках, або  просто на асфальті були розставлені нескінченні скарби: оленячі роги, дитячі іграшки...Рогів було справді багато, я відчула себе у Сибіру. Можливо, ці настінні роги є справді важливим символом минулої епохи, коли вони висіли в коридорах чи вітальнях. 



 

 



Окрім поляків, росіян, можливо, українців, на базарі були роми, вони ж - цигани. Розмістилися окремо, на протилежному виході (чи для них це був вхід?) базару, займали цілий провулок і могли скласти конкуренцію презентабельному фаянсові коло парадного входу.

 
Цікаво, чи було це колесо символом, маркером циганського осередку, чи призначене для продажу?



На завершення огляду - ковбасний кіоск, він стоїть посеред базару, зовсім неподалік від рогів і не дивує нікого.






1 коментар:

  1. Колоритные фото получились, жалко что без физиономий продавцов. И еще можно в принципе в дальнейшем записывать звуки рынка или города и тоже добавить в блог.
    На радио Свободе, кстати, были какие то передачи с звуками городов лет 10 назад...

    ВідповістиВидалити